Siri Ceramah BWM: Warisan Pelayaran Melayu: Pencarian Identiti Nakhoda Yang Dilupakan oleh Uthman Zaik & Wan Ainun Radzi




.
Mari menyelusuri dunia pelayaran Melayu bersama Uthman Zaik dan Wan Ainun Radzi, dan mengenali semula peranan nakhoda yang bukan sekadar kapten kapal, tetapi juga pemimpin, diplomat perdagangan dan penjaga ilmu maritim. Daripada kemahiran navigasi menggunakan alam kepada adat, etika dan undang-undang laut, warisan nakhoda mencerminkan kehebatan tamadun maritim Nusantara.
Melalui karya Nakhoda, Uthman Zaik dan Wan Ainun Radzi mengangkat kembali kisah dan ilmu pelayaran Melayu yang semakin dilupakan.
Lokasi: Badan Warisan Malaysia, No. 2 Jalan Stonor, Kuala Lumpur
Tarikh: Sabtu, 5 September 2026
Masa: 10.00 pagi
Bayaran: RM20 | Percuma untuk ahli BWM
Sesi ini akan disampaikan dalam Bahasa Malaysia. Jamuan ringan disediakan.
Pendaftaran: https://forms.gle/X8QmGXw3wxCr2Xrq5
Penceramah:
Uthman Zaik ialah penulis dan penyelidik bebas yang memberi tumpuan kepada perahu dan sejarah pelayaran Melayu. Berasal dari Terengganu, beliau banyak mengkaji warisan maritim tempatan dan meneroka kisah serta identiti nakhoda yang sering terlepas pandang dalam sejarah arus perdana. Beliau merupakan penulis buku Nakhoda: Kepimpinan Dalam Pelayaran.
Wan Ainun Radzi ialah penulis bersama Nakhoda: Kepimpinan Dalam Pelayaran yang menggabungkan sejarah, budaya maritim, kepimpinan dan kerohanian dalam mengetengahkan konsep kepimpinan yang holistik. Beliau juga merupakan Pengasas, Pengarah dan Perunding Utama AINSIGHT RESOURCES PLT, dengan pengalaman luas dalam pembangunan organisasi, kepimpinan dan pembangunan bakat.